• ホーム HOME
  • ニュース NEWS
  • コンセプト CONCEPT
  • ワークス WORKS
  • リファイニング建築[ 再生建築 ] REFINING ARCHITECTURE
  • 新築 ARCHITECTURE
  • プロフィール PROFILE
  • お問い合わせ CONTACT
物件名|Titles:
豊橋商工会議所ビル
  • 竣工年月日|Years:2014年3月
  • 延べ床面積|Scale:2,955.954㎡(本館)4,221.231㎡(新館)
  • 用途| Category:リファイニング建築[ 再生建築 ]|REFINING ARCHITECTURE
  • 構造規模|Scale:

    RC造一部S造 地上7階 地下1階(本館)S造 地上9階 地下1階(新館)

  • 所在地|Place:豊橋市花田町字石塚42-1

豊橋商工会議所は新館と本館の2棟で構成されている。本館は昭和43年竣工の鉄筋コンクリート造、新館は平成5年竣工の鉄骨造の建物である。本工事は本館の耐震補強工事と、それに伴い本館の貸会議室、事務局、及び 新館の1階ロビーの機能を改善した再生工事である。本建物は貸会議室が主要な使用方法であるため、補強後も同様に会議室を使うことができる平面を維持することが要求された。そのためできるだけ会議室の内部に補強が現れない補強計画とした。主な補強手法としては2点ある。1点目は柱と梁の端部における補強である。この補強により、会議室内にブレースや耐震壁を設けずに耐力を向上させた。2点目は東外壁に設置した鉄骨ブレースの補強である。通常のブレース補強と異なり部材が細く、補強部材と分かりにくい意匠性を考慮した計画となっている。この補強は屋外からの補強であり、この手法を用いることにより、屋内に影響を与えず、居ながら施工を可能とした。耐震補強に合わせて施設の玄関となる1階の使用方法を分析し、商工会議所の事務局内に受付を設ける平面計画に改善した。これまで職員の執務スペースと来館者の対応スペースと来館者の待合スペースが混交していたが、職員と来客者が接する受付カウンターを境に職員のスペースと来館者のスペースを分離してゾーンを明確にした。この工事は工事の進捗に合わせて変化する仮設計画により施工部分と執務スペースを区分し、商工会議所の運用を継続する居ながら施工を実現した。
______________________________________________________

Toyohashi Chamber of Commerce and Industry has two building; a new building and main building. The main building, reinforced concrete structure, was build in 1968 and the new, steel structure, was build in 1993. The main purpose of this construction is conducting reinforcements on the main building against earthquake and also betterments of functions of rental conference room, office room at the main and also the robby of the new at the same time. We had to keep an enough floor space to use as rental conference room even after placing reinforcements. As the solution for this request, we planed not to place reinforcements inside conference rooms. There are two main ways of the reinforcement for this building. One is reinforcing the junctions of columns and girders. For this reinforcements, we increased the building strength without placing braces or anti seismic walls inside the conference rooms. The second is reinforcement by steel braces on the east exterior wall. The braces we applied are thiner than the usual one to keep freedom of design and not to be looked the very reinforcements-like. Moreover, this second reinforcements only on the exterior walls, did not influence on inside spaces and allowed us to conduct the construction keeping using as office. According to the reinforcing construction, we had analyzed the usage of 1st floor, where we think really important as the entrance of this building itself, and we improved its plan by setting up new reception space for visitors. Before the construction, office, reception for visitors and wanting spaces were all together and mixed up, however, the  new plan can separate office space and space for visitors clearly by the new reception space. We used some temporary plans can change according to the progress of this construction works, and those plans realized construction keeping using the building by separating construction working zone from its office space.