• ホーム HOME
  • ニュース NEWS
  • コンセプト CONCEPT
  • ワークス WORKS
  • リファイニング建築[ 再生建築 ] REFINING ARCHITECTURE
  • 新築 ARCHITECTURE
  • プロフィール PROFILE
  • お問い合わせ CONTACT
物件名|Titles:
みなと銀行 芦屋駅前支店
Ashiya Eki-mae Branch, Minato Bank
  • 竣工年月日|Years:2014年9月
  • 延べ床面積|Scale:611.45㎡
  • 用途| Category:リファイニング建築[ 再生建築 ]|REFINING ARCHITECTURE
  • 構造規模|Scale:

    鉄筋コンクリート造 地上2階 塔屋1層

  • 所在地|Place:兵庫県神戸市船戸町5-1


JR芦屋駅近隣に位置する築41年・鉄筋コンクリート造2階建ての銀行のリファイニングプロジェクトである。この地域には個人投資家等の富裕層が多いことや落ち着いた街並が広がっていることから、高級感があり落ち着いた佇まいの店舗とすることが求められた。通常の銀行の建て替え工事では、従来の店舗を閉鎖し別の場所で仮営業することから引越し費用や仮設建物にかかる費用、それらに伴う時間を要することから、営業を続けたまま建物内で引越しを数回行う「使いながら施工」を行うこととなり、計画は使いながら施工が行えることを条件に決定されていった。工事手順の概略は、既存建物の1階が接客空間、2階がバックヤードであったことを活かし、2階に新たな接客空間を先行して作った後に1階の工事を行うことで、常に接客が行える状態を維持させた。基本的に営業時間外で工事を行い、不足する諸室は仮設部屋を設ける等の対応により、工事完了まで途切れることなく接客業務を継続させることが可能となった。リファイニング後は、1階に富裕層向けの空間として相談ブース・全自動貸金庫室・セミナールームとそれらに付属するロビーや執務室、使用頻度の高いATMコーナーを設置した。2階は一般窓口対応の空間とし、それに伴うロビー・執務室・応接室等を配置した。開口閉塞・耐震壁新設による耐震補強やエレベーターの新設も行っている。外観は既存建物をアルミルーバーで覆うというシンプルな手法により、街並に調和する上品な印象を持たせている。最終的に、総事業費・工期共に、建て替えた場合の3分の2程度に抑えることができた。


______________________________________________________


"Refinig" project of the bank built in the Landscape Zone in Ashiya. It is 41 years old, reinforced concrete structured 2 floor building. This must be high quality and relaxed atmosphere because Asiya is a wealth neighborhood living many individual investors. Instead of a way of usual renovation construction of a bank,  we chose "construction without stopping operation," i.e. only moving several times inside of the building with continuing normal operations. We made new space for customers in the second floor which originally had been backyards. Next, we started construction of the first floor and the second become the space for customers instead, therefore, the bank kept doing its operation. Basically, we constructed during outside office hours and we use some makeshift rooms to keep its operating. After the construction, first floor is for wealthy class, having counseling booths, a room for automatic bank boxes, seminar room, robby, office and ATM machines. Second floor is for ordinary customers having robby, office and reception room. We blocked some openings and made new bearing walls as a reinforcement and built elevator newly. Its appearance is renovated by a simple method to cover the existing building with aluminum louvers in consideration for neighboring scenes. Finally, we were able to hold down the total cost of construction to two-third.